Megérkezett a Rocky Linux 9.4 számos újdonsággal

A Red Hat Enterprise Linux 9.4 legutóbbi kiadása után a Rocky Linux, mely egy népszerű vállalati szintű Linux disztribució, hivatalosan kiadta 9.4-es verzióját. Ez a változat tele van frissítésekkel és olyan funkciókkal, amelyek javítják a felhasználói élményt a felhő- és konténerplatformokon át.

KIemelkedő újdonságok


A Rocky 9.4 jelentős frissítést vezetett be az image építés terén. A legtöbb kép most már a KIWI-t használja, egy új image építőt az openSUSE-tól, amelyet a régebbi ImageFactory rendszerrel terveztek helyettesíteni. Azonban néhány kép, mint például a Vagrant-VBox és az OCP-Base, továbbra is a régi rendszert használja.

Mi az egésznek a lényege? Egyszerűen fogalmazva, az új KIWI eszköz azzal a céllal készült, hogy egyszerűsítse az építési folyamatot, és gyakoribbá és következetesebbé tegye a frissítéseket az összes felhőszolgáltatóban.

És ha már a felhőszolgáltatóknál tartunk, fontos frissítés érkezett azoknak a felhasználóknak, akik a Rocky-t telepítik a Microsoft Azure-ra. A kiadói fiók megváltozott, ami miatt a korábbi képek elavulttá váltak. A felhasználókat arra ösztönzik, hogy váltásukat tegyék meg az új fiókra azon útmutatásoknak az alapján, amelyeket a Rocky Linux fórumokon nyújtanak.

Ezenkívül a Rocky Linux továbbra is ingyenesen elérhető az Azure Közösségi Galérián keresztül.

Jelentős biztonsági frissítések és újdonságok

Az Image Builder esetén a felhasználók most már meghatározhatják egyedi mount pontokat, és választhatnak különböző partícionálási módok közül, például auto-lvm, lvm és raw.


A kiadás több biztonsági javítást tartalmaz, beleértve a SELinux felhasználói teret mely a 3.6-os verzióra frissült, a Keylime szerverkomponenseket a továbbfejlesztett TPM-alapú biztonságért, és a testreszabható TLS/SSL titkosítási beállításokat a Rsyslog számára.

Frissített fejlesztői kulcskomponensek

A különböző programnyelvek és adatbázis kezelők között új verziók érhetőek el mely a Python 3.12, Ruby 3.3, PHP 8.2, Nginx 1.20, MariaDB 10.11 és PostgreSQL 16. Git és Git LFS is verziókat foglalja magában.


A Compilerek és fejlesztő eszközök terén az LLVM 17, Rust 1.75, Go 1.21, GCC Toolset és még egyéb más eszközök is kaptak verziófrissítést.


Végül a kiadási megjegyzések említik több elavult verziójú szoftverkomponens lejárati időpontját, ideértve bizonyos Node.js, .NET és OpenJDK verziókat, amelyek 2024 után nem kapnak további frissítéseket. A felhasználóknak javasolják, hogy térjenek át a támogatott verziókra, hogy továbbra is frissítéseket kapjanak.

Azok, akik Rocky Linux 9.x verziót használnak, zökkenőmentesen frissíthetnek a 9.4 verzióra a sudo dnf -y upgrade parancs végrehajtásával. Azonban a Rocky 8 felhasználóknak ajánlott friss telepítést végezniük, mivel nincs hivatalos közvetlen frissítési útvonal mely elérhető a 8-ról a 9.4-re.

A Rocky Linux 9.4 elérhető négy architektúrára: Intel/AMD (x86_64), ARM64 (aarch64), IBM PowerPC (ppc64le) és IBM Z (s390x). Az installációs ISO képfájlok letölthetők a projekt weboldaláról.

További információkért nézd meg az bejelentést vagy tekintsd át a kiadási megjegyzéseket.