Megérkezett a Pipewire 1.0.6 stabilitást elősegítő javításokkal

A legfrissebb PipeWire verzió, az 1.0.6, kiadásra került. Kompatibilis marad az előző 1.0.x verziókkal, miközben számos hibát orvosol és több javítást is tartalmaz különböző modulokban.

Ebben a kiadásban fontos fejlesztés történt a bitek sorrendjével kapcsolatos versenyhelyzet feloldásában, ami korábban problémákat okozhatott csomópont mozgatások során.

A memóriakezelés is fejlődött, különféle hibákat orvosoltak a monitorozó eszközök (pw-mon és pw-dump) illetéktelen memória hozzáféréseivel kapcsolatban, melyek elengedhetetlenek a haladó felhasználók diagnosztikájához és hibakereséséhez.

A PipeWire 1.0.6 frissítés továbbá megoldja a Kodi média központ szoftverében tapasztalható problémákat, különösen az IEC958 formátumok lejátszásával kapcsolatban. Ennek eredményeképpen a Kodi felhasználói javított hangkezelést tapasztalhatnak ezzel a kiadással, ami gördülékenyebb szórakozási élményt biztosít.

A module-combine-stream további javításokat kapott annak érdekében, hogy megelőzze az audió mintavételezési problémákat, melyek korábban az audió kimenetet különböző mintavételezési ráták miatt károsíthatták. Továbbá, ez a modul mostantól továbbítja az audió adatfolyamhoz rendelt címkéket is, ami javítja az adatfolyam kezelését és vezérlését.

Továbbá, a module-loopback egy javítást kapott a késleltetési számítások során előforduló esetleges dupla-felszabadítási hiba miatt, ezáltal tovább stabilizálva működését. A Bluetooth audió esetén a pufferek kezelése és az adatok sorba állítása leállításkor is javult, így optimalizálva a felhasználói élményt a lejátszás átmenetei közben.

A rendszer-szintű fejlesztések terén a PipeWire 1.0.6 korai beállításokat végez a kontextus tulajdonságokkal, lehetővé téve a kliens tulajdonságok hatékonyabb párosítását a szabályokkal, egy folyamatos erőfeszítés részeként a konfigurációs rugalmasság és a rendszer reagálóképességének javítására.

Végül, a streaming és eszközkezelés terén a V4l2 és libcamera integráció beépíti az eszközazonosítókat egy JSON tömbbe a deduplikációs erőfeszítés részeként, felgyorsítva az eszközkezelést a fejlesztők számára.

A változások teljes listájáért nézd meg a kiadási megjegyzéseket.