A Clonezilla 3.1.3 megjelent a Linux 6.9 sorozatú kernellel

A Clonezilla Live fejlesztője, Steven Shiau kiadta a Clonezilla Live 3.1.3 verziót, amely egy új verziója ennek a hatékony, ingyenes és nyílt forráskódú eszköznek, amely lehetővé teszi a merevlemezek klónozását anélkül, hogy bármit is telepíteni kellene a számítógépre.

A Clonezilla 3.1.3 megjelent a Linux 6.9 sorozatú kernellel

A Clonezilla Live 3.1.3 körülbelül két és fél hónappal a 3.1.2 után érkezik, hogy az alapjául szolgáló GNU/Linux operációs rendszert a 2024. június 28-i Debian Sid tárolóra alapozza, és a korábbi verzióban használt Linux 6.7.9 kernelt Linux 6.9.7-re frissítse, természetesen a jobb hardvertámogatás érdekében.

Az új Clonezilla kiadás a Partclone 0.3.31 nyílt forráskódú partíció klónozó és visszaállító eszközt használja alapként, és hozzáad egy -V opciót a get-latest-ocs-live-ver szkripthez a verziórendezéshez, frissíti az ocs-onthefly szkriptet, hogy ne hibázzon helyi partíció klónozáskor parancssori módban, és javítja az ocs_nic_type szkriptet, hogy exportálva legyen, így az ocs-live-nicbonding nem hibázik az ocs-live-netcfg futtatásakor.

A Clonezilla Live 3.1.3 hozzáad egy hiányzó USAGE funkciót az ocs-live-nicbonding szkripthez, hozzáad egy zst kernel modult és firmware nevet a NIC firmware kibontásakor, hozzáadja az yq hordozható parancssori YAML, JSON, XML, CSV, TOML és tulajdonság feldolgozót, és nagyobb görgetési visszatekintést alkalmaz az élő rendszer képernyőin.

Egyéb változtatások között ez a kiadás eltávolítja a cpufrequtils csomagot, mivel az már nem található meg a Debian tárolóban, eltávolítja a thin-provisioning-tools csomagot a törött függőségek miatt, és eltávolítja a duplikált msg_ocs_param_ps és msg_ocs_onthefly_param_ps változókat az en_US nyelvi fájlból.

A nyelvi fájlokról szólva, a Clonezilla Live 3.1.3 frissített katalán (ca_ES) és német (de_DE) nyelvekkel érkezik. Továbbá tartalmaz frissített live-boot és live-config csomagokat. Tekintsd meg a kiadási megjegyzéseket a Clonezilla Live új kiadásában található változtatások részleteiről.

A Clonezilla Live 3.1.3 már letölthető az hivatalos weboldalról 32 bites és 64 bites számítógépekhez készült élő ISO képfájlokként. A Clonezilla Live közvetlenül egy USB flash meghajtóról használható partíciók és lemezek klónozására biztonsági mentéshez, tömeges telepítéshez vagy egy sérült telepítés visszaállításához.