Az X11 többé nem része a Fedora Workstation 41-nek

A Fedora élen járt a Wayland bevezetésében, mivel a Fedora Linux 36 óta ez az elsődleges képernyő szerver. Azonban eddig az X11 támogatás mindig is része volt a disztribúció ISO telepítő képeinek. A Fedora 41-gyel ez változni fog.

Az X11 többé nem része a Fedora Workstation 41-nek

A Fedora Engineering Steering Committee (FESCo), amely a Fedora Projekt egyik kulcsfontosságú irányító testülete, és amely a disztribúció fejlesztésével kapcsolatos különböző műszaki döntésekért felelős, egyhangúlag, minden szavazó támogatásával úgy döntött, hogy a várhatóan október végén megjelenő Fedora Workstation 41 kizárólag Waylandet fog tartalmazni, háttérbe szorítva a régebbi X11 csomagokat a GNOME esetében.

A döntés, hogy csak a Waylandre koncentrálnak a GNOME esetében, követi az X11 támogatásának felszámolását a fejlesztők részéről. Ez a változás összhangban van a Fedora azon törekvéseivel, hogy modernizálja és egyszerűsítse a felhasználói élményeket minden platformján. És már most fontos tisztázni minden elszánt X11-rajongó számára.

Bár a GNOME X11 csomagok nem lesznek előre telepítve, továbbra is elérhetőek maradnak a GNOME Special Interest Group és a Workstation Working Group által karbantartott tárolókban azok számára, akik manuálisan szeretnék telepíteni őket.

Más szóval, azok a felhasználók, akik nagyobb Fedora verziók között frissítenek, továbbra is megkapják az Xorgot, mivel az elérhető marad helybeni frissítésekkel. Ugyanakkor, azok számára, akik új Fedora 41 telepítést végeznek, az Xorg hozzáadása a szükséges csomagok (“gnome-session-xsession” és “gnome-classic-session-xsession”) manuális telepítését igényli.

A felhasználók számára a Wayland-only GNOME Workstationre való átállás egy tisztább, hatékonyabb környezetet jelent, amely kihasználja a grafikus megjelenítési technológia legújabb fejlesztéseit. Emellett az NVIDIA 555 grafikus illesztőprogram bevezetésével, amely explicit szinkronizációs támogatást tartalmaz, a Wayland sokkal élvezetesebbé és hatékonyabbá vált, mint az X11.

További információkért a Fedora 41 X11 teljes eltávolításáról, olvasd el a javaslatot és a FESCo szavazási eredményt.