A Mozilla Firefox 128 megérkezett, íme az újdonságok

A Mozilla kiadta a Firefox 128 nyílt forráskódú webböngésző végleges verzióját, amelyet hivatalosan ma jelentettek be, így itt az ideje, hogy megismerjük az új funkciókat és fejlesztéseket.

A Firefox 128, amely az új ESR (Extended Support Release) sorozat, tartalmaz egy átdolgozott párbeszédpanelt a felhasználói adatok törléséhez, amelyet eredetileg a Firefox 126-ban terveztek, de további fejlesztéseket igényelt ahhoz, hogy bekerüljön a stabil verzióba. Az új párbeszédpanel segítségével könnyedén törölheted a böngészési előzményeidet, sütijeidet, webhelyadatokat, webhelybeállításokat és ideiglenesen gyorsítótárazott fájlokat vagy oldalakat.

A párbeszédpanel hasonlóan néz ki, mint a nyílt forráskódú Chromium webböngészőé. Lehetővé teszi az adatok tisztítását egy adott időszakról (az elmúlt órában, az elmúlt két órában, az elmúlt négy órában, ma, vagy mindent). Ezenkívül betekintést nyújt a kiválasztott időtartományhoz tartozó webhelyadatok méretébe.

Frissített adatok törlése párbeszédpanel

Az új „Adatok Törlése” párbeszédpanel mellett egy másik érdekes változás a Firefox 128-ban a “Show trending search suggestions” opció hozzáadása a Keresési Javaslatok opciókhoz a Beállítások > Keresés menüpontban, amely a Google Trends Keresésekből származó felkapott témákat és keresési lekérdezéseket mutatja az URL sávban történő kereséskor. Ez az opció alapértelmezés szerint az Egyesült Államokbeli és Kanadai felhasználók számára engedélyezett így az európai felhasználóknak nem elérhető, de egy másik új opció, amelynek neve „Legutóbbi keresések megjelenítése” igen.

Legutóbbi keresések megjelenítése a keresés menün belül

A Firefox 128 egy másik új funkciója a „Webhely Hirdetési beállításai” nevű opció, amely az adatvédelem és Biztonság beállításokban található, és lehetővé teszi a webhelyek számára a privát adatvédelmi hirdetések mérésének elvégzését. Ez a funkció alapértelmezés szerint engedélyezett, és segít a webhelyeknek megérteni, hogyan teljesítenek hirdetéseik anélkül, hogy adatokat gyűjtenének rólad.

A Firefox 128 új adatvédelmi funkciót vezet be, amikor hirdetésblokkoló nélkül böngészik a felhasználó a weben.


Szintén újdonság a Firefox 128-ban, hogy támogatja a védett tartalmak lejátszását olyan videó streaming oldalakról, mint a Netflix, a Privát Böngészési módban, valamint több text/* fájltípus inline megjelenítését és a DNS proxyzását alapértelmezés szerint, amikor a SOCKS v5-öt használja, hogy elkerülje a DNS lekérdezések hálózatra való kiszivárgását.

Ezen kívül az új kiadás lehetőséget ad Passkeys létrehozására és használatára harmadik féltől származó Passkey kezelő alkalmazásokban az Androidos Firefoxon, és javítja a hangminőséget macOS felhasználók számára.

A webfejlesztők számára a Firefox 128 támogatja az @property és a CSS properties-and-values API-t, valamint a Resizeable ArrayBuffers és Growable SharedArrayBuffers használatát a SpiderMonkey-ban, hogy az ArrayBuffer méretének módosítása új buffer kiosztása és az adatok másolása nélkül történjen.

Ezen kívül a webfejlesztők támogatást kapnak a setCodecPreferences módszerhez, hogy lehetővé tegyék az alkalmazások számára bizonyos kodekek tárgyalásának letiltását, és a CSS szabályok specifikusságának megjelenítését egy tooltip-ben, amikor a CSS Szabály választóra mutatnak az Inspector Rules nézetben, hogy megértsék, miért alkalmaznak egy adott szabályt egy másik előtt.

Végül, de nem utolsósorban, a Firefox 128 megváltoztatja az „Accept” fejlécet a képek és dokumentumok esetében, hogy jobban igazodjon a „Fetch” szabványhoz és más webböngészőkhöz, és javítja az Inaktív CSS-t egy új figyelmeztetéssel, amely akkor jelenik meg, amikor a column-span elemeket használják többszörös oszlopú konténereken kívül, és amikor olyan tulajdonságokat alkalmaznak, amelyek csak cserélt elemekre vonatkoznak.

A Firefox 128-at a Firefox 115.13 ESR-rel együtt mutatták be. Azonban azok, akik az hivatalos binárist használják, már most letölthetik a Firefox 128-at a Mozilla FTP szerveréről vagy a hivatalos weboldalról.