AMDGPU ISP firmware bekerült a linux-firmware.git-be

Éppen ebben a hónapban jelentek meg az AMD Linux kernel grafikus illesztőprogram javításai, amelyek egy új ISP hardverblokkot vezettek be a képfeldolgozáshoz az új AMD APU-kban.

AMDGPU ISP firmware bekerült a linux-firmware.git-be

Máris megjelent az AMDGPU ISP firmware a linux-firmware.git-ben, ami azt jelzi, hogy ez az „ISP” blokk hamarosan megjelenhet a hardverekben.

Mindössze két hete jelent meg az AMDGPU illesztőprogram ISP támogatása ehhez a képfeldolgozáshoz, amely lehetővé teszi egy laptop kamerájának front-endjét időzíteni a GPU-val gyorsított utófeldolgozási műveletekkel. Ez az AMDGPU ISP logikus lépés a webkamerák funkcióinak GPU-ra történő áthelyezésének felgyorsításához, mely hasonló funkciókat más gyártók is követnek.

Meglepetésként érkezett, hogy az AMDGPU ISP firmware bináris már hozzáadásra került a linux-firmware.git-hez. Mivel az AMD történelmileg csak a piacra kerülés előtt nem sokkal vezeti be új GPU firmware fájljait – bár ez a tendencia utóbbi időben javulni látszik, hogy több időt biztosítson a disztribúciók számára ezen firmware fájlok csomagolására -, meglepő volt látni, hogy ez a firmware már vasárnap be lett olvasztva a linux-firmware.git-be.

Egy vasárnapi commit hozzáadja az AMD ISP 4.1.1 firmware-t a Linux Git fához, amely a de facto helye minden Linux hardver firmware/mikrokód blobnak. Ez az első alkalom, hogy bármilyen AMDGPU ISP firmware megjelent.

Mivel a Computex konferencia hamarosan megkezdődik, talán az AMD grafikus ISP támogatása is szóba kerül majd a következő generációs laptopok részeként, amelyek fejlett webkamera képességeket kínálnak.