Megérkezett az Alpine Linux 3.20 64 bites RISC-V támogatással és KDE Plasma 6-al

Az Alpine Linux csapata bejelentette az Alpine Linux 3.20 kiadását és általános elérhetőségét, amely egy újabb jelentős frissítés ezen független és biztonságorientált GNU/Linux disztribúció számára.

Öt és fél hónappal az Alpine Linux 3.19 után, az Alpine Linux 3.20 kiadás továbbra is a hosszú távon támogatott Linux 6.6 LTS kernel sorozatra épül, és bevezeti a 64 bites RISC-V architektúra kezdeti támogatását, valamint a legújabb GNOME 46 és KDE Plasma 6 asztali környezet sorozatok támogatását.

Az új Alpine Linux kiadás naprakész összetevőkkel rendelkezik, beleértve az LLVM 18, Node.js 20.10 LTS, Python 3.12, Ruby 3.3, Rust 1.78, Crystal 1.12, Go 1.22 és .NET 8.0 verziókat. Továbbá támogatja a Sway 1.9 csempéző Wayland kompozitort, és átnevezi az yq csomagot yq-go-ra.

Az Alpine Linux 3.20 már letölthető a hivatalos weboldalról Standard, Extended, Netboot, Raspberry Pi, Generic ARM és Mini Root Filesystem kiadásokban, 64 bites (x86_64), AArch64 (ARM64), ARMv7, 32 bites (x86), PowerPC 64 bites Little Endian (ppc64le) és IBM System z (s390x) architektúrákhoz.

A meglévő Alpine Linux felhasználók frissíthetik telepítéseiket az alapértelmezett csomagkezelő rendszer használatával, ha egy terminál emulátorban vagy virtuális konzolon futtatják az apk upgrade –available parancsot. További részletek az Alpine Linux 3.20-ban található változásokról a kiadási bejelentés oldalon érhetőek el.

Az Alpine Linux egy biztonságorientált és könnyű Linux-alapú disztribúció, amely a musl C szabvány könyvtárra és a BusyBox szoftvercsomagra épül, amely számos Unix segédprogramot biztosít egyetlen futtatható fájlban. Alapértelmezés szerint nem rendelkezik specifikus grafikus környezettel, lehetővé téve a felhasználók számára a telepítések teljes testreszabását.

Az Alpine Linux az OpenRC-t használja alapértelmezett init rendszerként, amely egy függőség-alapú init rendszer Unix-szerű operációs rendszerekhez, és fenntartja a kompatibilitást a rendszer által biztosított init rendszerrel.