Megérkezett a Mozilla Firefox 126

A Mozilla Firefox 126 nyílt forráskódú webböngésző letölthető a tervezett május 14-i hivatalos indulása előtt, így itt az ideje, hogy közelebbről is megvizsgáljuk az új funkciókat és fejlesztéseket, amelyeket ebbe a verzióba implementáltak.

Megérkezett a Mozilla Firefox 126

A Firefox 126 kiemelkedő újdonságai közé tartozik a „Linux” hozzáadása a Firefox Androidhoz tartozó User-Agent karakterláncához, hogy néhány webhelykompatibilitási problémát megoldjanak, a Firefox Android „kiegészítők” beállításainak átnevezése „Kiterjesztések”-re az asztali Firefox és az addons.mozilla.org-val való összhang érdekében, valamint az AV1 hardveres dekódolási gyorsítás engedélyezése macOS-en a M3 Mac-ek számára.

A webfejlesztők számára a Firefox 126 bevezet egy lehetőséget a Fejlesztőeszközök Split konzol funkciójának kikapcsolására vagy bekapcsolására, támogatást nyújt a CSS Egyéni :state() és CustomStateSet számára, valamint támogatást biztosít az IDBFactory.databases-hez az IndexedDB adatbázisok felsorolásához.

Emellett implementálja a statikus URL.parse() metódust, amely null-t ad vissza, ellentétben az URL konstruktorral, amely kivételt dob, ha a feldolgozás sikertelen, és alapértelmezetten engedélyezi a CSS nagyítási tulajdonságot a webkompatibilitás és a szabványosítási munka után a CSSWG-ben.

A béta tesztelés során a Firefox 126 újratervezett Adatok törlése párbeszédablakkal érkezett, ezzel egy egyszerűbb és összehangoltabb módot igérve a felhasználói adatok törlésére. Azonban úgy tűnik, hogy ez a változás nem került be a végső kiadásba. Egy másik változás, amely nem került be, az új „Népszerű keresési javaslatok megjelenítése” lehetőség a Keresés beállításokban, ami szintén elérhető volt a béta tesztelés során.

A Mozilla Firefox 126 letölthető forráskód tarballként, DEB csomagként és bináris csomagként az összes támogatott platformra a Mozilla letöltési szerveréről. A meglévő telepítések frissítéséhez OTA (Over-the-Air) frissítési mechanizmuson keresztül május 14-ig azaz, holnapig kell várni.