A Linux 6.10 megszűnteti több régi DEC Alpha processzor támogatását

A Linux 6.10 kernelből valószínűleg eltávolításra kerül az Alpha 21164 „EV5” processzorhoz és a Digital Equipment Corporation (DEC) régebbi Alpha ISA platformjaihoz való támogatás. A Linux 6.10-hez tartozó Alpha ISA tisztítások részeként eltávolításra kerül a DECpc AXP150 (Jensen), Sable, LCA és APECS, valamint az EV5 CPU támogatás… Alapvetően a pre-EV56 DEC Alpha processzor támogatása vonul nyugdíjba.

Arnd Bergmann osztotta meg ebben a patch sorozatban az érveket az öreg DEC Alpha hardvertámogatás eldobására, ami alapvetően 1995 és korábbi évekből származik:

„Egy ideje vizsgáltam a támogatás eldobását az alpha EV5 és korábbi verziói számára, miután észrevettem, hogy ez az egyetlen támogatott CPU család a kernelben, amelynek nincs natív byte hozzáférése, és hogy a Debian tavaly már elhagyta a támogatást e generáció számára, miután kiderült, hogy hibás.
Ez a téma újra felmerült, amikor Paul E. McKenney észrevette, hogy az RCU kód egyes részei már támaszkodnak a byte hozzáférésre, és nem működnek megbízhatóan az alpha EV5-el.”

Al Viro még egy sorozatot készített az alpha számára, hogy kezelje az összes ismert fordítási problémát. Az ő patcheit újból alkalmaztam további változtatások nélkül, és felvettem az alapmunkámhoz, hogy elkerüljem a konfliktusokat.”

Így a Linux 6.10-hez némi tavaszi takarítás tartozik az Alpha CPU port részeként. A patch sorozat emellett clone3() támogatást ad az Alpha portnak, valamint más egyéb tisztításokat is végez.