A GNU Nano 8.0 megérkezett új funkciókkal

A GNU nano 8.0 parancssoros szövegszerkesztő letölthető, mint egy fontos frissítés, amely új funkciókat és különböző fejlesztéseket vezet be.

A GNU nano 8.0 alapértelmezetten a ^F billentyűkombinációt használja előrekereséshez, és a ^B-t a visszafelé kereséshez, miközben az M-F és M-B megismétli a keresést a megfelelő irányban, támogatást nyújt fájlok megnyitásához egy bizonyos sorszámmal a nano filename:number használatával, és lehetővé teszi az ablaktér görgetését az egér görgőjével.

A GNU nano 8.0 frissíti a –modernbindings (-/) parancssori opciót, hogy a ^Q kilépést, ^X kivágást, ^C másolást, ^V beillesztést, ^Z visszavonást, ^Y újra végrehajtást, ^O fájl megnyitást, ^W fájl mentést, ^R helyettesítést, ^G újra keresést, ^D visszafelé újra keresést, ^A jelölő beállítását, ^T ugrást egy sorra, ^P pozíció megjelenítését, és ^E végrehajtást tegyen lehetővé.

Ezen felül, ebben a kiadásban az M-” a horgony helyezését/eltávolítását köti, az M-‘ pedig a következő horgonyra való ugrást adja hozzá, támogatást nyújt a és billentyűk kombinációihoz, hogy az egérkurzor az ablaktér első és utolsó sorára kerüljön, miközben a vízszintes pozíció megmarad, és akkor aktiválja a modern kötéseket, amikor a nano végrehajtható fájlának neve (vagy annak hivatkozása) az „e” betűvel kezdődik.

Végül, a GNU nano 8.0 támogatást ad hozzá az egyes billentyűleütések bufferjének törléséhez minden olyan hiba esetén, amely megakadályozza a makró vagy egy karakterlánc hozzárendelésének végrehajtását, és az #RGB színek esetén a kód leképzését az xterm szürkeségi skálájára, ha a három számjegy az #RGB színkódban azonos, hogy tizenöt szürke szintet érjünk el, ahelyett, hogy négyet kapnánk.

A GNU nano 8.0 (kódnevén „Grus grus”) már elérhető letöltésre a hivatalos weboldalról, ha kedved van azt forrásként lefordítani. Ha nem szeretnél a fordítással bajlódni, meg kell várnod amíg a legújabb kiadás, bekerül a GNU/Linux disztribúciód stabil szoftvertárba.

Tekintsd meg a kiadási megjegyzéseket további részletekért a változásokról ebben az új GNU nano kiadásban.

*A cikkben említett ^ jel a Ctrl billentyűt jelöli