Megérkezett a QEMU 9.0 RPi4 támogatással

Az open-source QEMU virtualizációs szoftver 9.0 verziója kiadásra került, mely különböző új funkciókat és fejlesztéseket hoz az ARM, RISC-V, LoongArch, s390x és HPPA emulációhoz.

A QEMU 9.0 kiemelkedő funkciói között szerepel a multi-queue támogatás a virtio-blk blokkmeghajtóhoz, ami lehetővé teszi egyetlen lemez különböző sorainak különböző I/O szálak általi feldolgozását, a memóriaháttér előrehozott kiosztásának egyidejű kezelése több szál használatával bizonyos esetekben, valamint a „mapped-ram” képesség támogatása, ami hatékonyabb virtuális gép pillanatképek lehetőségét biztosítja, valamint támogatást nyújt a „checkpoint-restart” funkcióhoz VFIO esetén, és javított támogatást biztosít a zero-page észleléséhez.

A RISC-V esetén a QEMU 9.0 kiegészül az ISA/kiterjesztés támogatásával a Zacas, amocas, RVA22 profilokhoz, Zaamo, Zalrsc és Ztsohoz, valamint SMBIOS támogatást nyújt a RISC-V virtuális gépekhez, ACPI támogatást biztosít SRAT, SLIT, AIA és PLIC esetén, és frissíti az RHCT táblatámogatást.

Az ARM esetén támogatást kap a B-L475E-IOT01A IoT egység, az mp3-an536 (MPS3 fejlesztői lapka + AN536 firmware) és a raspi4b (Raspberry Pi 4 Model B) lapkagépekhez.

A fejlesztők megjegyzik, hogy a QEMU még nem modellezi a Raspberry Pi 4 Model B PCI -t vagy az Ethernetet, ami egy későbbi kiadásban lesz elérhető, de megjegyzik, hogy a Raspberry Pi lapkagépek most már támogatják az SPI és BSC i2c vezérlőket.

Az ARM támogatás további IO/lemez/USB/SPI/ethernet vezérlőt és időzítőt kap a Freescale i.MX6, Allwinner R40, Banana Pi, npcm7xxx és virtuális táblákhoz, valamint architekturális funkciótámogatást az ECV (Enhanced Counter Virtualization), NV (Nested Virtualization) és NV2 (Enhanced Nested Virtualization) számára.

Ezen felül a QEMU 9.0 bevezeti a KVM gyorsítótámogatást a LoongArch architektúrához, beleértve az LSX/LASX vektor-kiterjesztéseket, frissíti a SeaBIOS-hppa firmware-t a 16-os verzióra az HPPA architektúrában, és emulációs támogatást nyújt a CVDG, CVB, CVBY és CVBG utasításokhoz, valamint javítja az LAE (Load Address Extended) emulációját a s390x architektúrában.

Továbbá különböző gdbstub javítások is vannak, mint a syscalls felfogása felhasználói módú, támogatás a fork-follow módokhoz, és támogatás a siginfo:read-hez. További részletekért tekintsd meg a teljes changelogot a hivatalos weboldalon, ahonnan letöltheted a QEMU 9.0-t, ha kedved van forrásokból összeállítani.