Megérkezett a GNOME 46, kipróbáltam

Újabb hat hónap repült el, és a GNOME projekt bejelentette Asztali környezetének régóta várt 46. verzióját. Habár nem hoz újító jellegű funkciókat, továbbra is követi a tiszta felhasználói felület, a használhatóság és egy kellemes asztali élmény biztosításának hagyományát. Ennek fényében az új kiadás számos felhasználói élményt javító funkciót kínál, amelyek tovább finomítják a korábbi GNOME 45 verziót.

Files App fejlesztések

A GNOME 46 legjelentősebb frissítése a Fájlok alkalmazásban található fájlkeresés funkcionalitásának fejlesztése körül forog. Korábban a fájlkeresés az aktuálisan megtekintett könyvtárra korlátozódott. A GNOME 46-ban ez az megközelítés átalakult, két különálló keresési módot vezettek be, külön gombokkal a Fájlokban.

Egy új gombot helyeztek el az elérési sáv mellett azoknak, akik a jelenlegi könyvtárban és annak almappáiban keresnek, hasonlóan az előző GNOME verziókban elérhető megközelítéshez.

A kiemelkedő jellemző azonban a globális keresési funkció bevezetése, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a teljes fájlrendszer átkutatását. Az új funkcionalitás használatához egy újonnan hozzáadott gomb került be a Fájlok alkalmazás bal felső sarkában. Ez a fejlesztés különösen előnyös, jelentősen hatékonyabbá téve a kereséseket az asztali környezetben.

Funkcionalitásfejlesztések a Fájlok alkalmazás keresési funkcióiban.

Továbbá, az összes fájlművelet nyomkövetése most átkerült a Fájlok felületének bal alsó sarkába. Itt kattinthat rá, hogy megfigyelje az aktuális haladást, ami valóban üdvözlendő fejlemény.

A végrehajtott fájlműveletek haladásának megjelenítése.

A felhasználók most már kiválaszthatják a kívánt formátumot a fájlok dátumának és időpontjának megjelenítésére a Listanézetben vagy a Rácsnézetben: „Egyszerű” vagy „Részletes”. Az „Egyszerű” opció felhasználóbarát formátumot kínál, például „Ma, 2:40 PM”, míg a „Részletes” opció pontosabb információkat nyújt, például „2024.03.20. 14:40”.

Válaszd ki, hogyan jelenjenek meg a dátumok és időpontok.

A „Beállítások” szakasz a Fájlokban új keresési funkcióval lett kiegészítve, ami megkönnyíti a konkrét beállítások megtalálását.

Ezen felül a Lista és Bélyegképnézet közötti váltás jelentősen gyorsabbá és simábbá vált, megszüntetve az előzőleg észrevehető késleltetést. Végül, az elérési sáv lehetővé teszi a kiválasztott könyvtár elérési útjának közvetlen szerkesztését egyetlen kattintással.

Ahogy láthatod, a Fájlok alkalmazás számos fejlesztést kapott, amelyek a GNOME 46 kiadás fénypontjává teszik. A felhasználók kényelmére tervezve ezek a frissítések biztosan örömet fognak okozni az általuk kínált funkciókkal.

Felülvizsgált Értesítési Rendszer

A GNOME értesítési rendszere gyakran vitákat váltott ki a felhasználók kényelme kapcsán. A GNOME 46 megjelenésével jelentős fejlesztéseken ment keresztül, sokkal többet, mint amit a felhasználói bázis várt.

Mostantól az értesítést generáló alkalmazás egyértelműen azonosítható, ez egy kritikus jellemző, amely korábban hiányzott. Ez biztosítja, hogy a felhasználóknak ne kelljen többé találgatni egy üzenet forrásáról.

GNOME 46 értesítési rendszer

Ezenkívül az értesítések most összecsukható és kibővíthető funkcióval rendelkeznek, ami jelentős lépést jelent azon bevezetett képesség felé, hogy tematikus csoportokba szervezhessék őket – ez az egyik leggyakrabban kért funkció a GNOME felhasználói körében.

Áttervezett Beállítások

Minden új GNOME asztali környezet kiadásával a Beállítások alkalmazás folyamatosan frissül és változik, és az új GNOME 46 sem kivétel ezalól.

Az új „Rendszer” menü okosan összevonja a különféle almenükategóriákat, ideértve a „Terület és Nyelvet”, „Dátumot és Időt” és „Felhasználókat”, amelyek korábban külön menük voltak. Ez egyszerűsíti a főmenü almenü opcióit a panelen, és a felhasználóknak egy átláthatóbb és intuitívabb navigációs élményt nyújt a „Beállítások” alkalmazásban.

GNOME 46 új rendszerbeállítások

Ezenkívül számunkra különösen értékes frissítés az „Egér és Érintőtábla” beállításokban található új funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a „Érintőpad kikapcsolása gépelés közben” opciót. Ez a lehetőség hosszú évek óta jelen van különböző más asztali környezetekben és operációs rendszerekben, így jó látni, hogy végül megjelent a GNOME-ban is.

A „Az adatvédelem” beállítás ezentúl „Adatvédelem és Biztonság” néven fut, és az alapértelmezett alkalmazások kiválasztásának lehetősége átkerült az „Alkalmazások” szakaszba.

Egyéb alapvető GNOME 46 változások

A fent említett változásokon túl, a GNOME 46 további fejlesztéseket hoz, amelyek javítják az asztali környezetet.

Például a GNOME Online Accounts eltávolításra került az elsődleges beállítások közül. Mostantól, ha érdekli ezen funkció használata, elérhető (mint korábban) az „Online Accounts” menüponton belül a „Beállítások” menüben. Emellett a rendszer alapértelmezett böngészőjét használja az azonosításhoz, ezzel növelve a felhasználók kényelmét és biztonságát.

Online Accounts

Fontos kiemelni, hogy a GNOME Online Accounts most már integrált támogatást biztosít a Microsoft OneDrive-hoz, ami olyan fejlesztés, amely kétségtelenül örömet fog okozni azoknak a felhasználóknak, akik a szolgáltatást a GNOME asztalukról érik el.

A „Szoftver” alkalmazás legújabb frissítése számos fejlesztést hoz, amelyek a felhasználói élmény és bizalom javítására irányulnak. Ezeknek a frissítéseknek a kulcsfontosságú része a Flathub alkalmazásokhoz tartozó ellenőrzött jelvények bevezetése. Ez a kiegészítés biztosítja, hogy a felhasználók könnyen azonosíthassák és megbízhassanak a szoftver forrásában.

Szoftver app

Ezenfelül a Szoftver alkalmazás esztétikai és funkcionális fejlesztéseken esett át, ideértve a beállítások felületének újratervezését, az egyértelműbb hibaüzenetek bevezetését, valamint egy új ablakot a billentyűparancsoknak.

A fent említetteken kívül ki kell emelni az alábbi fontosabb változásokat is, amelyeket a GNOME 46 hoz:

Több kulcsfontosságú GNOME alkalmazás, beleértve a Térképek, Zene, Nagyító és Web alkalmazásokat is, jelentős fejlesztéseken ment keresztül, javítva ezzel az általános asztali környezet élményét. A GNOME 46 új távoli bejelentkezési funkciót vezet be egy javított távoli asztali élmény érdekében, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy távolról konfigurálják egy rendszer kijelzőjét jobb használhatóság érdekében. Gyorsindítás rögzített alkalmazásokkal az új gyorsbillentyűkkel: nyomja meg a Super+<Szám> billentyűkombinációt, például Super+1 az első alkalmazáshoz a Dash-en. Ez a kényelmes funkció már egy ideje alapfelszereltség a széles körben használt Dash to Dock kiegészítőben. Továbbá Fokozott rendszerhatékonyság alacsonyabb keresési memóriafelhasználással, jobb képernyőfelvétellel, okosabb képnézegető erőforráskezeléssel és gyorsabb GNOME terminál alkalmazásokkal jellemzi az új kiadást.

Ez közel nem az összes újítás volt amely jellemzi az új verziót, így ha mindent részletekbe menően szeretnél tudni, úgy olvasd el a GNOME 46 összes változásáról a kiadási megjegyzéseket.

Ki szeretnéd próbálni a GNOME 46-ot?

Kísérletezhetsz a Fedora 40 béta verziójával, vagy várhatod a hivatalos kiadást, amely a jövő hónap közepére várható.

Természetesen kipróbálhatod a GNOME 46-ot a GNOME OS letöltésével és telepítésével a Flathub Boxes alkalmazáson keresztül. Ne feledd, hogy ez a lemezkép nem egy teljes Linux disztribúció, csak a GNOME asztali környezetet tartalmazza minimális telepítési felhasználói felülettel.

A rendszeres felhasználóknak érdemes várniuk az új GNOME kiadásra, hogy megérkezzen a Linux disztribúcióik szoftvertárába.Az Archban nekem már lefrissült a GNOME a 46-ra, így valószínűleg a többi Arch alapú rendszer repojában is elérhető lesz már. Ezen felül rövid időn belül érkezhet még az openSUSE Tumbleweed és a Void Linux disztrókhoz is.

Kipróbáltam a GNOME 46 Asztali környezetet