Megérkezett a systemd menetes Nitrux Linux 3.5.1 verziója

A Nitrux fejlesztője, Uri Herrera bejelentette a Nitrux 3.5.1 kiadását és általános elérhetőségét, mint ennek a systemd-mentes Debian-alapú disztribúciónak a legújabb verzióját.

Megérkezett a systemd menetes Nitrux Linux 3.5.1 verziója

A „Liquorix” változatot a Linux 6.9.7 kernel hajtja, és továbbra is a KDE Plasma 5.27.11 LTS asztali környezetet használja. A Nitrux 3.5.1 az NVIDIA 555 grafikus meghajtó sorozat legújabb verzióját szállítja, GPU szinkronizációval a Wayland számára, valamint a Mesa 24.1 grafikus stack sorozatot.

Ez a kiadás frissített NetworkManager konfigurációval érkezik, amely alapértelmezett DHCP kliensként a dhcpcd-t, DNS resolverként pedig a Dnsmasq-t használja, és alapértelmezés szerint képes kezelni az összes interfészt. Emellett frissített Calamares telepítővel érkezik, frissített felhasználói modullal és számos egyéb fejlesztéssel.

Szintén frissült a sysctl konfiguráció, hogy letiltsa az NMI watchdogot, amely megakadályozhatja a megszakításokat, amelyek megnövekedett energiafogyasztást okozhatnak, valamint frissített initramfs konfigurációt is kapott, hogy biztosítsa a Zstandard maximális tömörítési szintjének használatát, miközben eltávolítja a Hyper-V modulokat és az NVIDIA saját grafikus meghajtóját.

Továbbá a fejlesztők frissítették a Nitrux asztali konfigurációját, hogy engedélyezzék a multi-touch touchpadok várt funkcionalitását, és javították az automatikus indítási szkriptet, amely lehetővé teszi a Touchegg Linux multi-touch gesztusfelismerő használatát a konfigurált érintési gesztusokkal.

Az irqbalance is frissült egy javítással, amely megoldja az I/O hibákat az IRQ affinity változás során. Emellett a Nitrux 3.5.1 drasztikusan csökkenti az ISO kép méretét a korábbi kiadásokhoz képest, 4.28 GB-ról 2.80 GB-ra. A fejlesztők remélik, hogy a jövőbeni Nitrux kiadásokban tovább csökkenthetik az ISO méretét 2 GB alá.

Számos új komponenst adtak hozzá a Nitrux 3.5.1-hez, beleértve a driverctl eszközt a rendszer eszközmeghajtók manipulálásához és ellenőrzéséhez, az OpenRC szolgáltatási szkripteket a Bluez Bluetooth szolgáltatás és démonjainak indításához, a Bluez mesh démont a Bluetooth Low Energy (BLE) kiterjesztéséhez, és a Bluez nyomtatómeghajtót a CUPS számára.

Tartalmazza továbbá a colord rendszer szolgáltatást a színprofilok kezeléséhez, telepítéséhez és generálásához, új eszközöket a FIDO 2 tokenek kezeléséhez, a hitelesítő adatok és megerősítések generálásához, valamint új brightnessctl udev szabályokat a képernyő fényerejének kezeléséhez, amikor azt nem lehet megváltoztatni a KDE Plasma asztalon belül.

Végül, de nem utolsósorban, a Nitrux 3.5.1 hozzáadja a népszerű lm-sensors hardveres állapotfigyelő csomagot, egy új OpenRC szolgáltatási szkriptet a dbab és rsyslog számára, az nvme-cli eszközt az NVMe meghajtók kezeléséhez, egy előre konfigurált konfigurációs fájlt a TLP-hez a jobb energiafogyasztás érdekében laptopokon, és néhány új udev szabályt a Yubikey eszközök, VR és AR eszközök, valamint a Google Stadia és EdgeTX, OpenTX Generic kontrollerek használatához.

További részletekért a Nitrux 3.5.1-ben található változtatásokról tekintsd meg a kiadási bejelentés oldalát, ahonnan ugyanúgy letölthető. A meglévő Nitrux felhasználóknak csak frissíteniük kell telepítéseiket a fejlesztők által megadott utasításokat követve.