Megérkezett a Kali Linux 2024.2 kiadása

Az Offensive Security bejelentette a napokban Kali Linux 2024.2 kiadását, amely a népszerű, Debian alapú gördülő disztribúció legújabb ISO pillanatképe etikus hackeléshez és behatolás-teszteléshez.

Megérkezett a Kali Linux 2024.2 kiadása

A Kali Linux 2024.2 több mint három hónappal a Kali Linux 2024.1 után érkezik, és befejezi a t64 átmenet megelőzését, hogy megvédje a rendszert a 2038-as év problémájától. Frissíti a GNOME asztali környezetet a legújabb GNOME 46 verzióra, és javítja a Kali-Undercover és HiDPI módokat az alapértelmezett Xfce asztalon.

Számos új eszköz is bekerült ebbe a kiadásba, nevezetesen az autorecon, egy több szálú hálózati felderítő eszköz; a coercer, egy eszköz, amely automatikusan ráveszi a Windows szervert, hogy hitelesítse magát egy tetszőleges gépen; a dploot, a SharpDPAPI Python újraírása; és a getsploit, egy parancssori segédprogram a kihasználási lehetőségek keresésére és letöltésére.

Szintén tartalmazza a gowitness weboldal screenshot készítő eszközt Chrome Headless segítségével; a horst, egy nagymértékben optimalizált rádiószkennelő eszközt; a ligolo-ng, egy fejlett, mégis egyszerű alagút/körbepásztázó eszközt, amely TUN interfészt használ; a mitm6, egy eszközt IPv4 megtámadására IPv6-on keresztül; a netexec, egy hálózati szolgáltatás kihasználó eszközt, amely segít automatizálni a nagy hálózatok biztonsági értékelését; valamint a pspy, egy eszközt a Linux folyamatok megfigyelésére root jogosultságok nélkül.

A Kali Linux 2024.2 tartalmazza a pyinstaller eszközt is, amely Python programokat önálló végrehajtható fájlokká alakít; a pyinstxtractor PyInstaller kicsomagolót; a sharpshooter payload generáló keretrendszert; a sickle payload fejlesztő eszközt; a snort hálózati behatolásérzékelő rendszert; a sploitscan eszközt CVE információk keresésére; a vopono eszközt alkalmazások VPN alagútakon keresztüli futtatására ideiglenes hálózati névtérrel; valamint a waybackpy eszközt a Wayback Machine API elérésére Python segítségével.

Ezen felül ez a kiadás finomítja az Nmap hálózati szkennelő csomagot, hogy a felhasználók jogosultsággal rendelkező TCP SYN (Stealth) szkenneléseket (-sS) futtathassanak sudo vagy root jogosultság nélkül. Javítja a Linux 6.6 LTS kernelét, hogy ne okozzon lassulásokat és összeomlásokat bizonyos virtualizációs szoftverek használata során. Frissíti a Raspberry Pi 5 kernelét a Linux 6.1.77 verzióra.

A Kali NetHunter is frissült, támogatva az Android 14-et, a Bad Bluetooth osztályválasztást, a jobb jogosultságokat és root érvényesítéseket, a Bluetooth rubberducky támogatást, a régóta várt modulbetöltőt, és az új eszközök támogatását, beleértve a Huawei P9-et a LineageOS 16-hoz, a Nothing Phone 1-et Android 12, 13 és 14-hez, valamint a Poco F3-at Android 14-hez.

A Kali Linux 2024.2 a hivatalos weboldalról letölthető különböző verziókban 64-bites, ARM, VM, Cloud, WSL vagy mobil platformokhoz. A meglévő Kali Linux felhasználóknak csak frissíteniük kell a telepítéseiket a sudo apt update && sudo apt full-upgrade parancsok futtatásával egy terminálemulátorban.

A Kali Linux azon biztonsági szakemberek disztribuciója, akik etikus hackelést, behatolás-tesztelést és informatikai biztonsági feladatokat végeznek. Ideális biztonsági szakértőknek, rendszergazdáknak, hálózati adminisztrátoroknak és kiberbiztonsági tanulóknak, akik gyakorlati eszközöket keresnek sebezhetőségek felderítéséhez és rendszerek teszteléséhez. A rendszerről szóló korábbi videómat a Pingvinbázis youtube csatornáján megtekintheted itt.