Megérkezett az Arch Linux frissített lemezképe a Linux 6.9 sorozattal

Elérhető a 2024. júniusi Arch Linux ISO pillanatkép, amely a 6.9-es Linux kernelre épül, és azoknak készült, akik a népszerű rolling release disztribúciót szeretnék új számítógépekre telepíteni.

Megérkezett az Arch Linux frissített lemezképe a Linux 6.9 sorozattal

Az Arch Linux 2024.06.01 az első Arch Linux ISO pillanatkép, amely alapértelmezés szerint a legújabb és legjobb 6.9-es Linux kernel sorozattal érkezik, ami javítja a hardverek felismerését, különösen az újabb eszközökön, de a régebbi eszközökön is, ahol a korábbi Arch Linux ISO-k nem érzékelték néhány komponensedet.

Az Arch Linux 2024.06.01 alapértelmezés szerint a 6.9.3-as Linux kernellel érkezik. Ez a kernel néhány héttel ezelőtt került az Arch Linux stabil tárolóiba, ami azt jelenti, hogy a rendszerüket rendszeresen frissítő meglévő felhasználók már megkapták az új kernel verziót. Az Arch Linux 2024.06.01 tartalmazza a 2024. májusában kiadott összes frissített csomagot is.

Ezenkívül az Arch Linux 2024. júniusi ISO pillanatkép tartalmazza a legújabb, 2024. április 15-én kiadott Archinstall 2.8 menü alapú telepítőt. Ez a verzió növeli az ESP rendszerpartíció alapértelmezett méretét 1 GB-ra, így a felhasználók nem fognak kifogyni a helyből, frissíti a mikrokód kezelést, és hozzáadja az udev szinkronizálást az lsblk elé, ami javítja az automatikus partícionálást.

Az Archinstall 2.8 telepítő frissíti a hivatkozást is arra vonatkozóan, hogyan lehet átméretezni az indított ISO gyökérpartícióját, lehetővé teszi a billentyűzetkiosztás beállítását a minimális telepítéshez, a heti hivatalos képről a napi hivatalos képre vált, javítja az összes profil almenüben telepített csomagok megjelenítését, és kijavít különféle problémákat, amelyek a Btrfs csatolási opciókat, a GRUB boot könyvtárat, az fstab sorvégeit, a teszttárolók engedélyezését, az egyedi tükröket, valamint a /home partíció kezdő- és hosszméretét érintik.

Az Arch Linux 2024.06.01 letölthető a hivatalos weboldalról. Természetesen ez az ISO kiadás csak új telepítésekhez készült, mivel a meglévő Arch Linux felhasználók rendszerük naprakészen tartását a sudo pacman -Syu parancs futtatásával érhetik el kedvenc terminálemulátorukban.