Itt a könnyűsúlyú IceWM ablakkezelő 3.5.0 verziója

Az IceWM, az X Window System könnyűsúlyú ablakkezelője, amely egyszerűsége és hatékonysága révén különösen népszerű a régebbi vagy erőforrás-korlátozott számítógépeken, kiadta legújabb frissítését, a 3.5.0 verziót. Az új kiadás számos új funkciót és fejlesztést tartalmaz a felhasználói élmény és funkcionalitás javítása érdekében.

IceWM 3.5.0 legfontosabb új funkciói:

  • Tématelepítés: A felhasználók mostantól könnyedén telepíthetnek témákat az új -i vagy –install opcióval, lehetővé téve az asztali környezet gyors testreszabását.
  • Címsor fejlesztések: A címsor mostantól támogatja a fájl argumentum kiegészítést, ezzel egyszerűsítve a fájlok navigációját. Ezenkívül a cd és pwd parancsok közvetlen beillesztése a címsorba tovább egyszerűsíti a felhasználói élményt.
  • Felhasználói bejelentkezési név kiterjesztés: A frissítés javítja a tilde kiterjesztést a felhasználói bejelentkezési nevekhez, növelve a felhasználói felület válaszkészségét a rendszer változókra.
  • Billentyűzet támogatás fejlesztése: Az IceWM 3.5.0 dokumentálja a címsor szerkesztéséhez használható 22 billentyűt, így nagyobb kontrollt biztosítva a felhasználóknak.


Továbbá az új kiadás több kritikus problémát is megold és figyelemre méltó változtatásokat eszközöl:

  • NetBSD kompatibilitás: Az IceWM 3.5.0 kijavította a NetBSD 10 kompatibilitási problémáit, biztosítva a zökkenőmentes működést ezen a platformon.
  • Fókusz és sürgősség kezelése: A módosítások az ablakfókusz viselkedésében megállítják a villogást és törlik a sürgősségi zászlókat, amikor egy ablak fókuszt kap, ami hatékonyabban kezeli a felhasználói figyelmet és a rendszer értesítéseket.
  • Ablak- és fókuszrendezés: Kulcsfontosságú módosítások biztosítják, hogy egy ablakkeret lejjebb helyezése beállítja annak helyzetét a fókuszrendi sorrendben, intuitívabb felhasználói élményt teremtve.
  • Billentyűzet elrendezés fejlesztése: Hosszabb billentyűzet elrendezés ikonneveket támogat, lehetővé téve a változatosabb nyelvi bevitelt.

Végül az IceWM 3.5.0 lokalizációs fejlesztéseket is hoz, frissített svéd, katalán, török, cseh, szlovák, holland és japán fordításokkal. Ez a fejlesztés szélesebb körben vonzóbbá teszi az IceWM-t, elérhetőbbé téve azt a globális közönség számára.

Nézd meg a változási naplót további részletekért és az összes újdonság teljes listájáért. Ha telepítenéd, néhány gördülő kiadású disztribúció, mint például az Arch, már kínálja az új verziót a tárolóikban.