Folytatódik a FireWire támogatása a Linux kernelben

Bár a legtöbben évek óta nem halottak a Firewire-ről (IEEE-1394) vagy lehet hogy soha nem is használták azt, még mindig vannak olyan régi digitális videokamerák és professzionális audió eszközök, amelyek erre az interfészre támaszkodnak.

Tavaly új karbantartója lett a Firewire-nek Linux kernel alatt, miután a kód elhagyatottá vált. Az új karbantartó, Takashi Sakamoto tervei szerint 2029-ig fenntartja a Linux Firewire támogatását. Ennek köszönhetően,új fejlesztések érkeznek a Firewire részére a Linux 6.10-ben.

Takashi Sakamoto kedden küldte el a Firewire frissítéseket a Linux 6.10-hez. Meglepően sok kódváltozás történt a régi interfészek frissítésével és más fejlesztések felfedezésével. Takashi a pull requestben elmagyarázta:

A tracepoints események megvalósítása során kiderült, hogy a különféle aszinkron csomagok sorosítási és visszasorosítási segédprogramjai szétszóródtak mind a firewire-core, mind a firewire-ohci kernel modulokban. Új inline függvények készültek ennek kezelésére, valamint néhány KUnit teszt is, amelyek az alapot adják a tracepoints eseményekhez. Ez az elosztott kód elavulttá válik.
A fennmaradó változtatások a régi PCI MSI API-k használatának fokozatos megszüntetésének utolsó lépéseit jelentik, folytatva az előző verziótól.”

„A 6.8 kernel fejlesztési időszaka alatt nyilvánvalóvá vált, hogy hiányoznak azok a segédprogramok, amelyek nyomon követik a busz kezdeti állapotát, miközben bizonyos PHY-kat vizsgáltunk, amelyek különböző IEEE 1394 specifikációk szerint kompatibilisek.
Ez a változtatássorozat tartalmazza a ‘firewire’ alrendszer által biztosított tracepoints események hozzáadását. Ezek az események lehetővé teszik a firewire core működésének nyomon követését a busz reset és az aszinkron kommunikáció során az IEEE 1394 buszon.