Megérkezett a GIMP 2.x sorozat utolsó stabil kiadása

A GIMP 2.10.38 vasárnap jelent meg, mint az „esetleges utolsó” GIMP 2.x stabil kiadás a közelgő GIMP 3.0 kiadás előtt. A GIMP 2.10.38 visszahoz további funkciókat a GIMP 3.0 / GTK3 kódalapból, valamint egyéb javításokat és fejlesztéseket tartalmaz.

A 2.10.38 jobb támogatást biztosít a grafikus rajztáblákhoz Windows-on, különféle GTK3 funkciókat visszahoztak a GIMP 2 kódalapjába, és tartalmaz frissítéseket a legutóbbi összeomlások javításához, valamint egyéb hibajavításokat is tartalmaz.

A 2.10.38 kiadás bejelentése így szól:

„Egyértelműen az egyik legkisebb kiadás az 2.10-es sorozatban, és lehet, hogy ez az utolsó. Majd meglátjuk, bár tudjuk, hogy néhány ember benne ragadhat az idősebb sorozatok használatában (különösen akkor, ha LTS disztribúciókat használnak a szabad szoftveres operációs rendszerekből), így lehet, hogy (ha úgy érezzük, hogy szükséges) kiadunk egy 2.10.40 kiadást csak hibajavításokkal, éppen a GIMP 3.0.0 kiadása előtt vagy után, lezárásul.

Mindenesetre most abbahagyjuk a funkciók visszahozását a 2.10-es sorozatba. Ezek a grafikus rajztábla támogatási javítások Windows-on elég nagyok voltak ahhoz, hogy bekerüljenek; mégis mostantól kezdve kizárólag a GIMP 3.0.0 kiadásra szeretnénk összpontosítani.

Most talán azon tűnődhettek hogy mikor lesz ez? Nagyon hamar! Az utolsó sprintben vagyunk a kiadás előtt. Ez magában foglal sok hibajavítást, de még mindig folyamatban van néhány API-változás. Folyamatosan tájékoztatni fogunk titeket!”

A nagyon várt GIMP 3.0-at májusban szerették volna kiadni, de tekintve, hogy még mindig készül a kiadásra szánt verzió, nem biztos, hogy ez sikerül… De tekintve a hosszú és kiterjesztett GIMP 3.0 fejlesztési ciklust a korlátozott erőforrások miatt, valószínűleg nem fog ez a hónap stabil 3.0 kiadást látni, de legalább végre úgy tűnik, hogy idén végre megtörténik.