A Coreboot 24.05 debütál továbbfejlesztett 64 bites támogatással

A Coreboot, egy nyílt forráskódú firmware platform, amelynek célja a legtöbb számítógépben található zárt firmware (BIOS vagy UEFI) lecserélése, bejelentette legújabb frissítésének, a Coreboot 24.05-nek a kiadását.

A Coreboot 24.05 debütál továbbfejlesztett 64 bites támogatással

Az új verzió fejlesztése elsősorban a Rendszerkezelési Mód (SMM) megerősítésére összpontosított, különös tekintettel a lapozási táblák kezelésének jelentős fejlesztéseire, amelyek biztonságosabbá és stabilabbá tették ezeket a build-eket általános használatra. Ezenkívül ez a kiadás mérföldkő a 64 bites Coreboot verziók stabilitása szempontjából.

A frissítés tartalmazza a kettős TPM illesztőprogram támogatását is, lehetővé téve a rendszerek számára, hogy több megbízható platformmodul (Trusted Platform Module) verziót kezeljenek egyidejűleg – ez elengedhetetlen funkció a hardverbiztonság fokozásához.

Továbbá, a Coreboot 24.05-tel az ARM eszközök architektúrájának támogatása jelentős fejlesztéseken ment keresztül. A kiadás megszünteti azokat a korlátozásokat, amelyek megkövetelték a Coreboot futtatását a legmagasabb jogosultsági szinten (EL3), és most támogatja az EL1, EL2 és EL3 szinteket is, így nagyobb rugalmasságot és hibamegelőzést kínál a magasabb jogosultsági szintű műveletek során.

A segédprogramok fejlesztései és a külső források, például az eszközláncok és könyvtárak frissítései szintén szerepelnek a frissítésben. Különösen figyelemre méltó a Linux 6.8 Kconfig frissítése, valamint az LLVM és binutils frissítések, az ARM Trusted Firmware és az Intel mikrokód főbb frissítései mellett.

Természetesen, mint minden új kiadásnál, itt sem maradt el az új támogatott platformok hozzáadása. A Coreboot 24.05-tel 25 új opciót kapunk, beleértve az olyan nagy gyártók eszközeit, mint az AMD, a Google, a HP és a Lenovo, valamint két új processzor integrációját.

Az új kiadás letölthető a projekt weboldaláról, ahol a bejelentés részletes információkat nyújt az összes változásról.