Linus Torvalds bejelentette a Linux Kernel 6.10 RC1 verziót

A várakozásoknak megfelelően Linus Torvalds bejelentette a nyilvános tesztelésre szánt első Release Candidate (RC) fejlesztési mérföldkő általános elérhetőségét a készülő Linux 6.10 kernel sorozathoz.

Linus Torvalds bejelentette a Linux Kernel 6.10 RC1 verziót

Két hét telt el azóta, hogy megnyílt a Linux kernel 6.10 merge ablaka, miután kiadták a Linux kernel 6.9-et, amely lassan, de biztosan bekerül a legnépszerűbb GNU/Linux disztribúciók stabil szoftvertárába (Az Arch Linux és az openSUSE Tumbleweed rendszerekben már megérkezett).

Ezért a Linux kernel 6.10 merge ablaka most hivatalosan is bezárult, és az első Release Candidate elérhető a nyilvános tesztelésre fejlesztők és azok számára, akik korai betekintést szeretnének nyerni a következő nagy kernel kiadás új funkcióiba.

A Linux kernel 6.10-ben várható újdonságok közé tartozik a Rust kezdeti támogatása 64-bites RISC-V rendszerekhez, egy új mseal() syscall a memória lezárásához, TPM busz titkosítás és integritásvédelem a TPM driverhez, KVM ParaVirt (PV) IPI támogatás (vendég és gazda) a LoongArch architektúrához, gyorsabb AES-XTS blokk titkosítási mód modern x86_64 processzorokon, valamint RAPL (Running Average Power Limit) támogatás az Intel Arrow Lake és Lunar Lake processzorokhoz.

Emellett ígéretes a jobb memória kezelés ARM64 (AArch64) rendszereken, teljesítményjavulások a Btrfs fájlrendszeren (gyorsabb NOCOW írás ellenőrzések, csökkentett kiterjedési zárolási tartományok és továbbiak), jobb teljesítmény titkosítatlan fájlok megnyitásakor az fscrypt-et támogató fájlrendszereken, véletlenszám-generátor frissítések, több bcachefs frissítés, és IOCTL vezérlési támogatás a Landlock számára.

Természetesen új és frissített driverek is érkeznek a legkorszerűbb hardverek támogatásához, beleértve egy új drivert ARM Mali firmware alapú GPU-khoz, új hang drivereket AMD és Intel platformokhoz, Nuvoton NAU8325, Rockchip RK3308 és Texas Instruments PCM6240, új Intel IPU6 vezérlő és Broadcom BCM283x/BCM271x drivereket, valamint egy új drivers/platform/arm64 könyvtárat, amely kizárólag ARM64 laptop beágyazott vezérlő (EC) driverekhez készült.

A Linux kernel 6.10 továbbá javítja több laptop támogatását különféle ACPI javítások hozzáadásával. Ezek közé tartozik az Acer Aspire 1, Asus Vivobook Pro N6506MV, TongFang GXxHRXx és GMxHGxx, XMG APEX 17 M23, Dell XPS 15 9550, Surface Pro, Lenovo IdeaPad, ThinkPad és Slim 7 16ARH7 laptopok. Ezen felül hozzáadja az Intel „Lunar Lake” támogatását az ACPI DPTF (Intel Dynamic Platform and Thermal Framework) driverhez.

Végezetül, a szokásos hálózati fejlesztések is megtalálhatók, mint például a TCP fraglist GRO támogatás, hogy lehetővé tegye több TCP csomag láncolását és együttes továbbítását, SMP szálak használatának támogatása a csomaghátralékok kezelésére, egy új és gyorsabb szemétgyűjtési módszer az AF_UNIX socketekhez Tarjan Erősen Összekapcsolt Komponensek algoritmusán alapulva, IPv6 (és IPv{4,6}-over-IPv{4,6}) támogatás a GTP protokoll driverhez, valamint egy új netlink protokoll az NFSD konfigurálásához, egy új felhasználói térbeli eszközzel, az nfsdctl néven, az nfs-utils-ben.

„Ez egy átlagos méretű kiadásnak tűnik, talán még egy kicsit kisebb is. Minden adat meglehetősen normálisnak látszik” – mondta Linus Torvalds. „Nincsenek új fájlrendszereink, és az XFS online javítási munkálatok miatt a bcachefs javítások már nem számítanak a legnagyobb fájlrendszer-változásnak. De mindez eltörpül a szokásos driver frissítések mellett (ahogy az már megszokott, a GPU driverek vezetnek, a hálózati frissítések második helyen állnak, és minden más viszonylag kicsi).”

A Linux kernel 6.10 végleges kiadása 2024 július közepén vagy végén várható, attól függően, hogy hány Release Candidate (RC) mérföldkövet jelent be Linus Torvalds addig. Így, ha csak hét RC lesz, akkor július 14-én, ha pedig nyolc RC, akkor július 21-én jelenik meg, ezért jegyezzétek fel a naptáratokba ennek megfelelően.

Addig is kipróbálhatjátok a Linux kernel 6.10-et a legfrissebb Release Candidate mérföldkő letöltésével Linus Torvalds git fájából vagy a kernel.org webhelyéről. Azonban ne feledd, hogy ez egy fejlesztői kernel verzió, ezért ne telepítsd vagy használd éles rendszeren.