A GTK 4.15 megérkezett alapértelmezett Vulkan rendereléssel

A GTK 4.15.0 elérhetővé vált az új instabil sorozat részeként ebben a széles körben használt nyílt forráskódú eszközkészletben. A legjelentősebb újdonság a GTK 4.15.0-ben az, hogy a Vulkan renderelőt alapértelmezetten használják a támogatott rendszereken.

A GTK 4.15.0-t ezen a héten címkézték, bár a GTK.org még nem lett frissítve, hogy kiemelje ezt az új fejlesztői verziót. A GTK 4.15.0 legjelentősebb jellemzője az, hogy az alapértelmezett GSK renderelő a Vulkan, amikor Wayland-en fut.

Más platformok továbbra is az NGL renderelőt használják alapértelmezés szerint. A remény az, hogy ez szélesebb körű tesztelést eredményez majd a GTK Vulkan renderelőjének. Ha a Vulkan meghajtótámogatás megfelelő állapotban van, akkor az marad így a GTK 4.16 stabil kiadásáig, ellenkező esetben visszaállnak az NGL-re.

A GTK 4.15 emellett új GTK betűkészleti beállításokat hoz, hogy a GTK több szabadságot kapjon a betűkészlet renderelése terén.

Ez a verzió lehetővé teszi a GtkGLArea számára, hogy DMA-BUF textúrákat állítson elő a grafikai terhelés elosztásához, szövegárnyék támogatást nyújt a GtkTextView-ben, a GSK optimalizálja a grafikai terhelés elosztását, és egyéb frissítéseket tartalmaz.

Tekintsd meg a GTK NEWS fájlt további részletekért a GTK 4.15 fejlesztési változásairól.