Swap használata Linux alatt

Ha Linux felhasználó vagy, biztosan hallottál már a Linux Swapról, de lehet, hogy nem tudod pontosan, mi az, vagy csak felületes ismereteid vannak róla.

Ideje részletesebben elmagyarázni, mi is ez, és hogyan használhatjuk.


Mi az a Linux Swap?

A Linux kernel a RAM-ot memória darabokra osztja, és a lapozási folyamat során a Linux kernel merevlemez-területet ( vagy más néven swap területet) használ a RAM-ból származó információk tárolására, így felszabadítva némi fizikai memóriát. Ezért, amikor egy Linux disztribúciót telepítesz, a telepítő varázsló általában megkér, hogy különíts el némi területet a rendszernek, és egyéb területet a swapnak.

A lapozóterület vagy fájl használata nagyon hasznos módja a RAM kiterjesztésének, mert biztosítja a szükséges további memóriát, amikor a RAM-terület elfogyott, de egy folyamatnak folytatódnia kell. Különösen ajánlott, ha kevesebb mint 1 GB RAM-od van.

A kérdés viszont jogosan merül fel hogy szükséged van a Linux Swapra?

Ez egy olyan kérdés, amit sok kezdő felhasználó feltesz magának, amikor elkezdik felfedezni a Linuxot. Valójában ez attól függ, hogy a számítógéped mennyi RAM-mal rendelkezik és mire használod. A használat tekintetében vannak folyamatok és alkalmazások, amelyek valóban sok memóriát használnak, például a Google Chrome. Azonban a legtöbb jelenlegi eszköz legalább 8 GB RAM-mal rendelkezik, és ez csökkenti a swap folyamat szükségességét. Mindazonáltal jó, ha van lapozó területed, még akkor is, ha sok RAM-od van.

Például, amikor a RAM-od tele lesz, és a Linux kernelnek nincs helye írni, a rendszered összeomlik. Ezzel szemben, ha van swap területed, azt a Linux kernel használja, és a rendszered tovább fog működni, bár sokkal lassabban. Tehát a lapozó terület hasznos lehet ha szeretnénk a fagyás miatti adatvesztést elkerülni.

A swap területnek azonban van egy hátránya: sokkal lassabb, mint a RAM. Tehát a swap terület hozzáadása nem teszi gyorsabbá a számítógépedet, csak segít néhány korlátot leküzdeni a RAM méretéből adódóan.

Linux Swap Partíció Amennyiben particiót kívánsz használni, úgy javaslom, hogy a Linux disztribúciód telepítésekor hozd létre a swap partíciót, melyet a particionálás képernyőn kiválaszthatsz a grafikus telepítőben.

  • Ha a számítógéped 1 GB vagy kevesebb RAM-mal rendelkezik, akkor a swap területnek kétszeresnek kell lennie a RAM méretéhez képest.
  • Ha 4 GB RAM van a gépedben, akkor elég egy 2 GB swap, ha 6 akkor 3, ha 8 akkor 4, ha 16 akkor 8 és stb, tehát a létrehozandó swap mérete mindig az elérhető RAM mennyiség fele kell hogy legyen.

Viszont egyes szakértők azt mondják, hogy egy bizonyos RAM mennyiség felett már nem indokolt a SWAP terület használata, ezt a ram mennyiséget 20GB vagy afeletti értékben szokták meghatározni.

Persze mindez függ attól is hogy milyen célra használod a gépedet.

Ellenőrizheted a swap típusát és méretét ezzel a paranccsal:

swapon

Linux Swap Fájl

Amennyiben a Linux Swap fájl mellett döntesz, létrehozhatod azt a telepítés után. A swap fájlnak az az előnye, hogy bármikor könnyen megváltoztathatod a swap méretét.

Ha létre akarod hozni egy swap fájlt, futtasd le először ezt a parancsot:

sudo fallocate -l 4G /swapfile

Jelen parancs egy 4 GB-os swap fájlt hoz létre. Cseréld le a 4G értéket azzal, amit szeretnél.

Ezután be kell állítanod a megfelelő engedélyeket.

sudo chmod 600 /swapfile

Aztán formázd meg a fájlt swapnak.

sudo mkswap /swapfile

Végül engedélyezd a swapet.

sudo swapon /swapfile

Ahhoz hogy a swap az újraindítás után is aktív lehessen, szerkeszd meg az /etc/fstab fájlt, és add hozzá a következőt.

/swapfile swap swap defaults 0 0

Ezután ellenőrizd a swapfájl állapotát:

sudo free -h

Ha látod a swap fájl méretét a total oszlopban, akkor mindent helyesen csináltál.

Hogyan távolíts el egy Linux Swap Fájlt Abban az esetben, ha bármilyen okból el kell távolítanod egy Linux

Swap Fájlt, kövesd ezeket a lépéseket.

Először kapcsold ki a swapet.

sudo swapoff -v /swapfile

Ha hozzáadtad az bejegyzést az /etc/fstab fájlhoz, távolítsd el. Emlékeztetőül, ez a sor: /swapfile swap swap defaults 0 0 bejegyzés.

Végül töröld az aktuális Linux Swap Fájlt.

sudo rm /swapfile

Hogyan állítsd be a Swappiness értéket?

A Swappiness a Linux kernel tulajdonsága, amely meghatározza, milyen gyakran lesz használva a swap terület. A RAM gyorsabb, mint a merevlemez. Tehát minden alkalommal, amikor a swapet kell használni, észre fogod venni, hogy néhány folyamat és alkalmazás lassabban fut. Azonban beállíthatod a rendszert úgy, hogy sokkal inkább a RAM-ot használja, mint a swapet. Ez javíthatja a rendszer teljesítményét.

Általában az alapértelmezett swappiness érték 60. Minél kisebb ez az érték, annál több RAM-ot fog használni.

Az swappiness érték ellenőrzéséhez futtasd ezt a parancsot:

cat /proc/sys/vm/swappiness

Látnod kell az 60 értéket.

Ha meg akarod változtatni az alapértelmezett értéket, meg kell szerkesztened az /etc/sysctl.conf fájlt.

sudo nano /etc/sysctl.conf

És add hozzá a következőt (a 10 a leggyakrabban ajánlott érték):

vm.swappiness=10

Mentsd el a fájlt, majd zárd be a Ctrl+O és Ctrl+X gyorsbillentyűkkel. A változtatások érvényesítéséhez újra kell indítanod a rendszert.

Így a Linux kernel több RAM-ot fog használni, és kevesebb swapet, de még mindig használatba veheti a lapozóterületet, amikor a RAM memória kritikusan tele lesz. Általában ezt a beállítást akkor ajánlják, ha 4 GB-nél több RAM-od van.

Összefoglalva Végső soron biztonságos némi swap területtel rendelkezni a számítógépeden. Mint a példákból láthattuk, Használhatsz swap partíciót vagy swap fájlt erre a célra, de az utóbbi egyre elterjedtebb.

A Linux swap egy technikai fogalom, de annak megértése javíthatja a rendszer teljesítményét. Csak játssz el a swappiness értékkel.

Swap használata Linux alatt