Megakiadás a javából: KDE Plasma 6 Teszt

A KDE Plasma 6 2024. február 28-án jelent meg. Ez a „megakiadás” néhány lenyűgöző frissítést és fejlesztést hozott magával.

Az új főverzió majdnem egy évtizeddel az elődje, a Plasma 5 2014. júniusi debütálása után, és 27 időközi verzió után érkezett meg.

Most, hogy megérkezett, ne vesztegessük az időt, és vizsgáljuk meg, milyen új funkciókat hoz az új főverzió!


A Plasma 6.0 sok fejlesztést és új funkciót vezet be, amelyek új mércét állítanak a felhasználók számára elvárható modern asztali élményre.

A KDE Plasma 6.0 egyik legfontosabb alapja a Qt 6.6 felhasználása, a platformfüggetlen alkalmazás-keretrendszer legújabb iterációja. Számos fejlesztést hoz az elődeihez képest, beleértve a grafikai képességek javítását és a jobb teljesítményt.

Ugyanakkor a másik összetevő, a KDE Frameworks 6, mely kulcsfontosságú szerepet játszik az új kiadásban, biztosítva az alapvető szoftverkomponenseket, mint például a könyvtárak, widgetek és ikonkészletek.

A Frameworks 6 fejlesztései közé tartozik a sebesség és hatékonyság optimalizálása, ami lehetővé teszi a KDE Plasma 6 zökkenőmentesebb működését szélesebb körű hardveren is, legyen szó high end PC-ről, vagy egy gyengébb konfigurációról.


Plasma munkaterület

A Plasma Wayland válik a Plasma 6 alapértelmezett munkamenetévé! Ez a jelentős változás tükrözi a Wayland érettségét és stabilitását, és a felhasználóknak simább, biztonságosabb és modern grafikus élményt kínál…. Illetve majdnem kínálna, kivételt képez ez alól ha NVIDIA kártya tulajdonos vagy, mivel a wayland sajnos még mindig vérzik Nvidia hardverrel, az ablakok villognak, van hogy néha el is tűnik a kép, és sajos előfordulhat teljes összeomlás is. Tehát ha ilyen kártyával rendelkezel, egyelőre ne erőltesd a waylandet és maradj az Xorgnál, amely természetesen továbbra is rendelkezésre áll. A telefonommal felvett videó jól bizonyítja ezt. Minden nem Nvidia kártyával tökéletesen működik a wayland, tehát egyéb esetekben pedig a Wayland a legjobb választás lehet a Plasma felhasználó számára, mely jelentős teljesítmény javulást fog eredményezni.

Ismert hibák listája: https://community.kde.org/Plasma/Wayland_Known_Significant_Issues

Multi screen wallpaper (Rendszerbeállítások⟶ Háttérkép menü)

A tapéták testre szabása több képernyős beállításokhoz egy új, külön KCM (KDE vezérlő modul) segítségével kapott lendületet. Ez az új modul lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén egyedi tapétákat állítsanak be minden képernyőre. Továbbá támogatja a tapéták beállítását különböző tevékenységekre, biztosítva a személyre szabott élményt, amely alkalmazkodik a munkafolyamathoz.

A KDE plasma 6 továbbá 2 új háttérképpel jön, mely igazodik a sötét és a világos témákhoz.

Új appletek

Fényerő és akksi panel
Kamera indikátor panel

A Plasma új appletet kapott, amely szétválasztja az akkumulátor- és fényerőjelzőket, mellyel így az éjszakai fény gomb a fényerőjelzőbe lett integrálva. Ez a két hasznos applet javítja a rendszerinformációk szervezettségét és olvashatóságát a Plasma panelen. Ez a változás továbbá egy új kamera jelzőt is bevezet a kamera állapotával kapcsolatos néhány meglévő hibát javítva.

Hangtéma panel

Azok számára, akik globális irányítást szeretnének a hangtémák felett, most új lehetőség áll rendelkezésre. Most már ki és bekapcsolhatod a hangot globális téma szerint. Az Ocean téma lett az alapértelmezett, a Breeze helyett.

Ami a hangot illeti, a KDE Plasma most már hangot játszik le, amikor bedugsz vagy kihúzol egy USB eszközt. Ez tényleg szükséges volt, és már az elejétől fogva része kellett volna hogy legyen.

Új értesítési hang vezérlő Az kiemelőszín paletta most már összhangban van az UI-val és újra lett rendezve, ahogy az a KDE Plasma 6-ban látható.

Akcentusszín blokkok átrendezve

Asztali környezet

Ami az asztalon először feltűnhet a régi KDE felhasználóknak, az az új lebegő panel, melyet könnyedén ki is kapcsolhatunk a panelbeállítások alatt. A Plasma panel beállításai vizuális átalakuláson mentek keresztül, kicserélve a hagyományos beállítás ablakot egy letisztult és intuitív párbeszédpanellel. Ez a tervezési átalakítás a panel testreszabásának egyszerűsítését célozza meg, és felhasználóbarátabbá teszi, különösen az új felhasználók számára. Korábban szerkesztési módban kellett húznod a panelet, hogy mozgathasd, ami egy kicsit bonyolult volt az új felhasználók számára, hacsak nem tudták.

Új párbeszéd a panel beállításokhoz A KDE Plasma 6 ban mostantól dupla kattintásra lehet megnyitni az állományokat, a mappákat és az asztali ikonokat.

A KDE Plasma mostantól több alapértelmezett alkalmazást és kategóriát ad a Plasma Desktop „KomponensVálasztójához”, ideértve a szövegszerkesztőt, képnézőt, zenefájlokat, videolejátszót és PDF nézőt.

Korábban egyes részek voltak a listán elérhető alapértelmezett alkalmazásokkal, ami most jobb UI és csoportosítással lett javítva.

Alapértelmezett alkalmazás választó

A KDE Plasma 6 javítja a lebegő panelek megjelenését és használhatóságát a Plasma Desktopban az alábbi változásokkal:

Árnyékot ad a lebegő paneleknek, hogy jobban elkülönüljenek és javuljon megjelenése. A panelek megjelenését továbbá látványosabbá teszi az animáció javításokkal.

Egy szép, diszkrét árnyék a panelben

Az alkalmazásmenü a KDE Plasma-ban most vizuális visszajelzést ad az ikon vagy menübejegyzés címe megváltoztatásával, ami jobb felhasználói élményt biztosít.

KWin változások

A Plasma 6-os változattal nagyszerű frissítés érkezett (a Kwin részeként) a játékosok számára. A Plasma 6 mostantól támogatja az HDR játékokat az alábbi frissítésekkel:

A Plasma Wayland mostantól részleges támogatást nyújt a Nagy Dinamikatartományú (HDR) számára. A támogatott monitorok és szoftverek esetében, ez gazdagabb és mélyebb színeket biztosít majd játékaidhoz, videóidhoz és vizuális alkotásaidhoz.

ICC profilok beállításával mindegyik képernyőhöz külön-külön, a Plasma automatikusan igazítja a színeket. Az alkalmazások még mindig korlátozódnak az sRGB színű térre, de a fejlesztők dolgoznak azon, hogy növeljék a támogatott színtereket.

A szín paraméterek és a HDR dinamikatartomány beállításának részletes leírását itt találod meg.

HDR beállítások a beállítómenüben

A Plasma hozzáférhetőségének javítása érdekében hozzáadtak támogatást a színvakság korrekciós szűrőkhöz. Ez segít a protanopia, deuteranopia vagy tritanopiában szenvedő betegeknek.

Színvakság beállítások

A Kwin összefűzi az asztali rácsot és az áttekintési effekteket, egy új háromállapotú tervezésben. Mostantól váltogathatsz a három állapot között egy gyorsbillentyűvel vagy mozdulattal, és továbbra is közvetlenül hozzáférhetsz az asztali rács vagy áttekintés funkcióhoz. Az alapértelmezett gyorsbillentyűk a Meta+G a Rács nézet, Meta+W az Áttekintés nézet, Meta+Tab az állapotok közötti váltás billentyűkombinációja.

A KDE Plasma 6 mostantól alapértelmezés szerint engedélyezi a „koppintás az egérrel” funkciót a touchpadhez. Ez alapértelmezés szerint engedélyezett minden asztalhoz, disztribúcióhoz.

Tap to click funkció elérhetősége

A Kwin bevezeti a tranzakciókat Waylandben, amely javítja az alkalmazások viselkedését ezen a modern kijelzőprotokollon. Emellett mostantól a módosító billentyűk is működnek Waylanden

Portál és kiegészítők Az xdg-desktop-portal megvalósítása miatt most már lehetővé válik egy téglalap alakú képernyőrészlet kivetítése a teljes képernyő helyett. Ez nagyon hasznos sok használati esetben.

Visszatért egy régi, korábban elvett funkció, a Desktop Cube effektus is. Ez az újraértelmezett funkció visszahozza a szeretett 3D kockát a virtuális asztalok navigálásához, mostantól a QtQuick 3D által biztosított simább, modernebb élményben. Forgassd el asztalodat egy egérkattintással, vagy használj gyorsbillentyűket az asztalak közötti könnyed átváltáshoz.

Ez alapértelmezetten nincs bekapcsolva, ezért aktiválnod kell a rendszerbeállítások appban, az Ablakkezelés→Asztali Effektusok alatt a kocka opciót. Itt még egyedi hátteret is beállíthatsz hozzá.

Asztali kocka

Időzónák kezelése

Az időzónák megjelenítése is sokkal könnyebb a KDE Plasma 6-ban. A DateTime futtató mely a krunner része, mostantól lehetővé teszi, hogy könnyedén megjeleníthesd egy adott terület aktuális idejét és időzónáját.

A time in kifejezést begépelni majd a város nevét

A panelóra ezen kívül most már másodperceket mutat órákkal és percekkel.

Az Óra mostmár másodperceket is mutat

Discover változásai

A KDE alapértelmezett szoftveralkalmazása, a Discover több újítást kapott, és számos hibát javítottak.

  • Amikor egy hiba vagy probléma jelentkezik, a figyelmeztetés most már kifejezetten megemlíti a „disztribúció” nevét (például Ubuntu, Fedora) a hibák bejelentéséhez mely segíti a fejlesztőket a hiba azonosításában.
  • Az alkalmazáslista és a részletes nézet jobban kidolgozott és újra lett tervezve.
  • Az alkalmazás értékelési ablak szélesebb a jobb olvashatóság érdekében. Az alkalmazások keresése az oldalsávban gyorsabb.
  • A „Főoldal”, „Telepített”, „Frissítések” és más meta linkek most már a oldalsáv tetején vannak, nem az alján.
  • Az átlagos értékelési szekció és a kulcsfontosságú értékelési megjegyzések most hozzá vannak adva az alkalmazás részletes oldalához, követve az általános app/play store szabványokat. Ez egy remek kiegészítés. Továbbá, az alkalmazás részletei rész jobban ki lett dolgozva.

További frissítések

A KScreenlocker mostantól mind az ujjlenyomat, mind a jelszó használatát támogatja, több PAM munkamenet implementálásának köszönhetően.

Ezzel kapcsolatos részletes információk a képernyőn látható linken találhatóak a KDE fejlesztői oldalán

  • Az energiaprofil most már interaktív OSD-t mutat ikonokkal a váltás között melyet a Meta+B billentyűvel lehet aktiválni.
  • A fényerőt mostmár 1%-onként is tudjuk növelni vagy csökkenteni melyhez nyomjuk le és tartsuk a shift billentyűt és navigáljunk a fényerőszabályozás tálca ikonjára (Videó készítendő)

A KDE beépített fájlkezelője a Dolphin rendezettebb beállításkészletet kínál, számos hozzáférhetőségi funkcióval (például billentyűzettel elérhető eszköztárgombokat az F10 vagy a Shift+F10 billentyűkombináció megnyomásával), valamint lehetőség van a mappa jobb egérgombbal való kattintását követően az osztott nézet kiválasztására a kontextusmenüből.

És hogy hol érheted el a Plasma 6-ot? A Fedora 40 már ezt a verziót fogja szállítani, amikor 2024 áprilisában kiadásra kerül majd.

Sajnos a Kubuntu 24.04 LTS nem fogja tartalmazni ezt a verziót, mely továbbra is a KDE Plasma 5.27-et fogja szállítani.

Az Arch Linuxban a tesztelés ideje alatt még csak az extra-testing tárolóból volt elérhető a Plasma 6, de amikor elkezdtem megírni a szkriptet, akkor már átkerült az éles extra tárolóba, így mostmár a tesztelési tároló aktiválása nélkül is elérhető bármely Arch felhasználó számára.

Ezen felül letöltheted a KDE disztróját is a KDE Neon 6-ot lemezkép formájában a a neon.kde.org/download linken keresztül.

Összességében ez egy nagyszerű kiadás, és találóan nevezték el „megakiadásnak”. Ez egy mérföldkő a KDE életében, amely méltó utódja lehet a korábbi kiadásoknak, és komoly versenytársa a Linuxon elérhető többi asztali környezetnek.

Kipróbáltam a KDE Plasma 6 asztali környezetet